Hoe kunnen we elkaar verder helpen?

De onderzeese kabels van het internet

26 okt. 2020

De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (Navo) werkt aan een plan om de kritische infrastructuur van zijn lidstaten beter te beschermen. Een kwetsbaarheid staat daarbij bovenaan: de kabelnetwerken op de bodem van de oceaan.

De Navo bracht dit ter sprake tijdens een vergadering en persconferentie van de ministers van Defensie van de lidstaten van de alliantie.


De kabelnetwerken op de bodem van de Atlantische Oceaan zijn een mogelijk doelwit voor vijandelijke aanvallen. De Navo wil onderzeese kabelinfrastructuur beter tegen duikboot-aanvallen beschermen.

Rusland

Het overleg volgt op berichten over een grotere activiteit van Russische marineschepen in westerse wateren. Zo zouden Russische onderzeeërs en spionageschepen in de buurt opereren van vitale onderzeese kabels die instaan voor bijna alle wereldwijde internetcommunicatie. Onder meer Amerikaanse militairen en inlichtingendiensten vrezen dat de Russen van plan zijn deze verbindingen, in tijden van spanning of conflict te saboteren.

‘De locatie van de netwerken is ook openbaar bekend', bevestigt Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de Navo. ‘Dit verhoogt de potentiële kwetsbaarheid ervan.'

lees hier verder

Bron: computable